Klinisch laboratorium

Diensthoofd: prof. apr. Nico Callewaert

Het klinisch laboratorium voert medische analyses uit op allerlei lichaamsmaterialen zoals bloed, urine, stoelgang, zweet… M.u.v. bloedafnames, komen patiënten niet rechtstreeks in contact met de dienst. De behandelende arts krijgt de resultaten van de testen en bespreekt deze met de patiënt.

Laatst gewijzigd op
donderdag, 20 juni 2024
Klinisch Laboratorium

Ons labo is 24/24u operationeel om dringende analyses te verwerken. Je kan er op bepaalde uren terecht voor bloedafname.

Medisch aanbod

Medische analyses

Het klinisch laboratorium voert medische analyses uit op allerlei lichaamsmaterialen zoals bloed, urine, stoelgang, zweet, adem… De analyses gebeuren op vraag van artsen, zowel van binnen als buiten het ziekenhuis. Onze dienstverlening richt zich zowel op gehospitaliseerde patiënten als patiënten die bij hun huisarts of behandelend arts op consultatie geweest zijn. Op basis van de resultaten kan de arts een diagnose stellen en/of een behandeling opstarten. 

Wij voeren ook analyses uit voor:

  • andere ziekenhuizen en ziekenhuislaboratoria
  • arbeidsgeneeskundige diensten
  • overheid en gerechtelijke instanties
  • farmaceutische bedrijven, in kader van klinische studies
  • industrie, algemeen of in kader van atmosferische monitoring

Behalve voor een bloedafname kom je als patiënt niet onmiddellijk in contact met onze dienst. Je behandelende arts krijgt de resultaten van de voor jou aangevraagde testen en bespreekt deze met jou. Het onderstaande filmpje biedt je de mogelijkheid een kijkje achter de schermen te nemen.

De mutualiteit betaalt de meeste analyses terug. Als patiënt betaal je alleen het remgeld.
Voor andere testen bestaat er geen terugbetaling. Je betaalt dan het volledige bedrag. Raadpleeg de lijst van bedragen.

Bloedafname

Bij een bloedafname nemen we een kleine hoeveelheid bloed af bij de patiënt waarna het klinisch laboratorium de samenstelling ervan analyseert. Op die manier kunnen we tal van ziekteprocessen opsporen en opvolgen.
Op de bloedafname nemen we ook andere lichaamsmaterialen zoals urine, stoelgang... in ontvangst voor verdere analyse.

Meer info over bloedafname

Labogids

Alle informatie omtrent de uitgevoerde analyses (staaltype en staalnamevereisten, monstervolume, bepalingsfrequentie en antwoordtijden, eenheden en referentiewaarden, …) vind je terug in onze labogids. 

Open de labogids

Erkenningen

Het klinisch laboratorium is BELAC geaccrediteerd en beschikt over een kwaliteitssysteem conform de ISO 15189 en ISO 17025 normen. Meer uitleg over ons kwaliteitssysteem.
 
Daarnaast is het laboratorium ook erkend:

De klinisch biologen verantwoordelijk voor toxicologie, dr. apr. Kathleen Croes en apr. biol. Olivier Heylen, zijn ook erkend als gerechtsdeskundigen voor forensische toxicologie.