Centre néphrologie, dialyse

Chef de service: dr. Peter Doubel

Notre centre de néphrologie et de dialyse se charge du diagnostic et du traitement des affections aux reins. Nous sommes spécialisés dans l’hypertension, la néphrologie générale, les maladies systémiques, la médecine interne générale et la médecine du voyage.

Mise à jour le
Mardi, 17 novembre 2020
Centrum Nefrologie, dialyse

Fixer un rendez-vous

Avez-vous une autre question ?

Heures de contact téléphonique

Montrer les heures
Ouvert Fermé
Lun 8:00-13:0013:30-18:00
Mar 8:00-13:0013:30-18:00
Mer 8:00-13:0013:30-18:00
Jeu 8:00-13:0013:30-18:00
Ven 8:00-13:0013:30-18:00
Sam Fermé
Dim Fermé
Bekijk alle bezoekuren

Op het centrum nefrologie komt je terecht als je een aandoening aan de nieren hebt voor: 

  • het uitvoeren van de nodige onderzoeken,
  • het stellen van een diagnose,
  • het opstarten van de gepaste behandeling.

Als team zijn we gespecialiseerd in hypertensie, algemene nefrologie en systeemziekten, algemeen inwendige geneeskunde en reisgeneeskunde.

Vaak komt het voor dat patiënten met een nierziekte ook aan een andere aandoening lijden, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of diabetes. De vijf nefrologen werken intens samen met elkaar en met andere diensten in het ziekenhuis. Het team onderscheidt zich door doorgedreven dagelijks stafoverleg en wekelijkse teamvergadering en patiëntenbespreking. Ook in tweewekelijkse technische besprekingen wordt de praktijk getoetst aan het meest recente wetenschappelijke inzicht. We nemen deel aan klinische studies en wetenschappelijk onderzoek.

Soms is evolutie naar nierfalen onvermijdelijk. In dat geval kan je bij ons terecht voor nierfunctievervangende therapie.

Patiëntenbegeleiding

Een vroegtijdige opsporing van nierziekten is belangrijk omdat een aangepaste levensstijl en medicatie het verder achteruitgaan van de nierfunctie kan afremmen. Om je daarbij zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen werken de nefrologen samen met het nierzorgteam, een diëtiste, sociaal werkers en een psychologe.

Nierzorg

Ons nierzorgteam biedt een gecoördineerd programma aan op de maat van de patiënt met gevorderd chronisch nierlijden. Hiermee willen we de begeleiding en voorbereidende stappen voor de start van een nierfunctievervangende behandeling (hemodialyse, peritoneale dialyse) beter stroomlijnen en opvolgen.

Het team bestaat uit vier verpleegkundigen, artsen, een diëtiste, een sociaal werker en een psychologe. 

Psychologische ondersteuning

Nierlijden heeft een impact op je dagelijkse leven en je omgeving. Dit brengt de nodige emoties met zich mee. Als je – alleen of samen met familie – nood hebt aan een gesprek, kan je steeds bij de psychologe terecht. Niet enkel een kennismakend gesprek is mogelijk, ook kan je volgens individuele nood verder opgevolgd worden.

Sociale dienst

Er zijn twee sociaal werkers verbonden aan het centrum nefrologie. Samen met de behandelende artsen, verpleegkundigen en diëtiste staan zij in voor de ondersteuning van de dialysepatiënt en zijn omgeving. Naast de medische aspecten zijn er tal van andere vragen waar zij je graag bij helpen, bijvoorbeeld met je werk, financiële zaken, veranderingen in je gezinssituatie, vrije tijdsbesteding, autorijden, thuiszorg ...

 

Dieetbegeleiding

Als de nieren minder goed werken, worden verschillende afvalstoffen, mineralen en/of vocht onvoldoende of net te veel uit je lichaam verwijderd. Om eventuele klachten die daardoor ontstaan te voorkomen - en om verdere achteruitgang van de nierfunctie te vertragen - zijn een aangepaste voeding en medicatie noodzakelijk.

Je nefroloog schrijft een dieet voor aangepast aan je symptomen, bloedwaarden en de medicatie die je inneemt. De diëtiste staat je met raad en daad bij om dit voorschrift om te toveren in een voldoende gevarieerde (en smakelijke!) maaltijd.

 

Patiëntenvereniging

De Vriendenkring Nierpatiënten Kortrijk (VNK) is een vereniging van nierpatiënten en hun familie. Onze patiëntenvereniging is zeer actief en organiseert regelmatig voordrachten over aspecten van nierfalen en de behandeling ervan. Uitstappen en initiatieven als een zomerhappening, kerstfeest,… laten je toe op een informele manier contacten te leggen met medepatiënten en familie. Hun ervaring, steun en onderlinge solidariteit kunnen voor je heel belangrijk zijn.

Daarnaast wordt er sinds 2010 jaarlijks een buitenlandse groepsreis georganiseerd voor dialysepatiënten en hun familie. Deze wordt begeleid door twee dialyseverpleegkundigen.

Hémodialyse

L'hémodialyse a pour objectif d'extraire du sang les déchets et l'eau excédentaires qui s'accumulent dans le corps.

Greffe de rein

La greffe de rein est le meilleur traitement en cas d'insuffisance rénale en phase terminale.

Dialyse péritonéale

La dialyse péritonéale (abrégée en DP) utilise le péritoine comme filtre dialytique.

Plasmaphérèse

La plasmaphérèse est une technique d'épuration du sang qui permet d'extraire de grandes molécules du corps.