Borstbestraling met deep inspiration breath hold (DIBH)

Bij borstbestraling passen we soms de deep inspiration breath hold (DIBH) techniek toe om straling op het hart te voorkomen. Hierbij houdt de patiënt tijdens de behandeling de adem in.

Laatst gewijzigd op
Maandag, 10 juni 2024

Wat is de DIBH-techniek?

Met de DIBH techniek beperken we de behandeling in een bepaalde fase van de ademhaling. 

De techniek wordt toegepast bij de bestraling van de borst of borstwand. 

  • Bij de bestraling van de linkerborst of borstwand kan het voorkomen dat ook het hart voor een deel in het bestralingsveld ligt (zie figuur 1). Door de toepassing van de DIBH-techniek verkleinen we de mate waarin het hart in het bestralingsveld ligt aanzienlijk en bestralen we relatief minder longweefsel (zie figuur 2).
  • Bij de bestraling van de rechterborst of borstwand komt er longweefsel in het bestralingsveld (zie figuur 3). Door de toepassing van de DIBH-techniek bestralen we relatief minder longweefsel (zie figuur 4).
Bestraling met vrije ademhaling
Bestraling met deep inspiration breath hold
Bestraling met vrije ademhaling
Bestraling met DIBH

Wanneer passen we de DIBH-techniek toe? 

Voor de geplande ingreep bespreekt het multidisciplinair oncologisch overleg jouw dossier. Op dit overleg zijn alle artsen betrokken bij je behandeling aanwezig.

De radiotherapeut analyseert je gegevens en beslist over de bestralingstechniek en het aantal bestralingen. Als blijkt dat het hart of de longen nog minder dosis kunnen krijgen met deep inspiration breath hold, dan beslissen je radiotherapeut en de fysicus of dosimetrist een bestraling met deep inspiration breath hold uit te voeren. 

Kom je voor een breath hold bestraling in aanmerking? Dan bespreekt je radiotherapeut dit met jou tijdens de consultatie. De verpleegkundige overloopt de techniek met je en geeft instructies mee om de ademhalingstechniek thuis aan te leren. 

Wat moet je weten voor je behandeling?

  • Je hoeft niet nuchter te zijn.
  • Breng geen crème aan vlak voor de bestraling.
  • Voor een bestralingsbehandeling is een ziekenhuisopname meestal niet nodig. Je komt op afspraak en gaat na elke bestraling terug naar huis.
  • De bestralingen vinden plaats op campus kennedylaan van maandag tot en met vrijdag. Is er een verplicht onderhoud van een bestralingstoestel? Dan werken we in die week ook op zaterdag. We melden dit telkens op voorhand.
  • Je kan zelf met de wagen rijden of gebruik maken van een vervoersdienst van en naar het ziekenhuis. Raadpleeg je ziekenfonds voor informatie over mogelijke tegemoetkomingen in de vervoerskosten. Heb je vervoersproblemen? Laat ons iets weten en we helpen je verder.
  • Je kan gratis parkeren op voorbehouden plaatsen in de bezoekersparking, dicht bij de bestralingsafdeling in het blok E. Je gaat het ziekenhuis binnen via een voorbehouden toegang in blok E. Zo ben je snel ter plaatse.
  • Je kan thuis de ademhalingstechniek al oefenen. 
    Oefen bij voorkeur liggend in een rustige omgeving. Bijvoorbeeld op bed of in een zetel met een kussen onder je hoofd. 
    • Plaats je armen boven je hoofd. Op die manier benader je het meest de positie waarin de sim-CT en bestraling plaatsvindt.
    • Start rustig met de oefening: 
      • Adem eerst een aantal keren rustig in en uit. Let erop dat je borstkas mooi mee omhoog gaat. Het is belangrijk dat je rug zo vlak mogelijk blijft liggen.
      • Adem dan maximaal in en probeer je adem 10 à 15 seconden in te houden. Adem dan goed uit en adem opnieuw rustig verder. Herhaal dit een aantal keer. 
      • Gaat het goed? Probeer dan je ademhaling langer vast te houden. Voor de volgende oefeningen probeer je de adem in te houden voor een 20-tal seconden. 
        Hoe meer je oefent, hoe vlotter het gaat.

Na je afspraak op de sim-CT blijf je het best thuis verder oefenen tot aan de start van de behandeling.

Hoe verloopt de behandeling?

Wat gebeurt er na de behandeling?

Hoeveel kost de behandeling?

Vragen rond de kostprijs? Neem contact op met het financieel infopunt.

Heb je vragen?

Neem contact op met je behandelende arts via de dienst radiotherapie.

Radiotherapie
Routenummer
route E042b
Telefonische bereikbaarheid
Dag Uren Opmerkingen
Za: Gesloten
Bekijk alle bezoekuren