Brachytherapie bij prostaatkanker

Bij brachytherapie planten we kleine radioactieve bronnen in de prostaat in. Dit zijn kleine metalen titanium cilinders, waarin Iodium-125 poeder is opgeslagen dat radioactiviteit afgeeft. Op die manier wordt de prostaatkanker ter plaatse bestraald en vernietigd.

Laatst gewijzigd op
Maandag, 29 november 2021

Maak een afspraak

Heb je een andere vraag?

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 8:00-18:00
di 8:00-18:00
wo 8:00-18:00
do 8:00-18:00
vr 8:00-17:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Voor patiënten die meermaals per week naar het centrum radiotherapie moeten komen, voorzien we in een parking dichtbij de therapielokalen.

Werking

Bij brachytherapie worden kleine radioactieve bronnen, ook “zaadjes” genaamd, met behulp van speciale holle naalden in de prostaat ingeplant. Dit zijn kleine metalen titanium cilindertjes, waarin Iodium-125 poeder is opgeslagen, dat radioactiviteit afgeeft, en op die manier de prostaatkanker ter plaatse bestraalt en vernietigt. De prostaat zelf wordt niet verwijderd. 

De implantaten blijven in de prostaat aanwezig en geven tot 2 jaar na de implantatie directe straling in het tumorweefsel af. Zo wordt het prostaatcarcinoom vernietigd zonder wezenlijke schade toe te brengen aan de omliggende gezonde weefsels. 

Belangrijk voordelen van deze behandeling zijn de minimale belasting door de korte opnameduur en de minimale nevenwerkingen. 

Genezingspercentages bij geselecteerde laag risico patiëntegroep is gelijk aan radicale prostatectomie. Hoogstens agressivitetisgraad 2, PSA < 20 ng/ml en stadium T2. Prostaatvolume mag 50cc niet overschrijden. Patiënten hebben bij voorkeur geen plasklachten en geen endoscopische resectie vooraf.

Brachytherapie is een behandelingsvorm die een multidisciplinaire aanpak vergt. Het uitvoeren van de procedure veronderstelt een nauwe samenwerking tussen uroloog, radiotherapeut, fysicus, anesthesist en verpleegkundige. Hierbij gaat het om een hoogtechnische behandeling waarbij computerprogramma’s en beeldvormingssystemen een onmisbare rol spelen.

Verloop

Algemene informatie over de planning van je opname, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek ‘plan je opname’.