Intra-operatieve radiotherapie bij borstkanker (IORT)

Met intra-operatieve radiotherapie kunnen we bestralen tijdens de operatie zelf. Dankzij deze techniek kan een eenmalige dosis straling heel precies gericht worden op de plaats van de verwijderde tumor, zonder neveneffecten op het omliggende weefsel.

Laatst gewijzigd op
dinsdag, 23 april 2024

Wat is intra-operatieve radiotherapie?

Tijdens een borstsparende operatie neemt de chirurg alleen de tumor weg, meestal in combinatie met de wegname van één of meerdere okselklieren.

We combineren een borstsparende operatie altijd met een bestralingsbehandeling om de kans op herval in het achtergebleven borstklierweefsel te verkleinen. Deze bestraling omvat:

  • een uitwendige bestraling van de volledige borst: 
    • Het centrum radiotherapie voert de bestraling enkele weken na de operatie uit. 
  • een bijkomende bestraling van het tumorbed (= de plaats waar de tumor werd weggenomen): 
    • De bijkomende bestraling dienen we zelf toe tijdens de operatie (intra-operatieve radiotherapie) of samen met de uitwendige bestraling van de borst. 
  • bij zeer kleine tumoren met uitzonderlijk gunstige kenmerken kunnen we de volledige bestraling tijdens de operatie uitvoeren omdat we alleen het tumorbed moeten bestralen en niet de hele borst. We noemen dit "single fraction". 

Je komt mogelijk in aanmerking voor intra-operatieve radiotherapie van het tumorbed tijdens de borstsparende ingreep.
We dienen in dit geval de bijkomende bestraling toe tijdens de operatie zelf. De chirurg kan het tumorbed exact aanduiden en de radiotherapeut kan het tumorbed precies bestralen.

Hoe bereid je je voor op de behandeling?

Voor de geplande ingreep bespreken alle artsen betrokken bij je behandeling je dossier op het multidisciplinair oncologisch overleg.
Kom je in aanmerking voor intra-operatieve radiotherapie? Dan geeft je gynaecoloog en/of radiotherapeut meer informatie hierover. 

Je hoeft je niet extra voor te bereiden voor deze behandeling. De voorbereiding die je doet voor de borstsparende ingreep is voldoende. Raadpleeg de informatie over de ingreep om je voor te bereiden.

We kunnen pas tijdens de operatie zelf beslissen of we de intra-operatieve radiotherapie ook effectief op dat moment kunnen uitvoeren. Kunnen we dit om één of andere reden niet uitvoeren? Dan krijg je de bijkomende bestraling van het tumorbed samen met de uitwendige bestraling van de volledige borst.

Hoe verloopt een borstsparende ingreep met intra-operatieve radiotherapie?

Hoeveel kost de behandeling?

Vragen rond de kostprijs? Contacteer het financieel infopunt.

Heb je vragen?

Contacteer je behandelende arts voor meer uitleg.

Radiotherapie
Routenummer
route E042b
Telefonische bereikbaarheid
Dag Uren Opmerkingen
Do: 8:00 - 18:00
Bekijk alle bezoekuren