Reversed schouderprothese

Bij een reversed schouderprothese plaatsen we een kunstgewricht ter vervanging van het beschadigde deel van het schoudergewricht.

Laatst gewijzigd op
dinsdag, 12 april 2022

Maak een afspraak

Heb je een andere vraag?

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 8:00-13:0013:30-18:30
di 8:00-13:0013:30-18:30
wo 8:00-13:0013:30-18:30
do 8:00-13:0013:30-18:30
vr 8:00-13:0013:30-17:30
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Verloop

Algemene informatie over de planning van je opname, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek 'plan je opname'. 

De hospitalisatie duurt een drietal dagen en de revalidatie een drietal maanden met intensieve kinesitherapie en intensieve thuistherapie van zelfoefeningen.

Toepassing

Als door de voortschrijdende slijtage de pijnklachten zo ernstig zijn dat de niet-chirurgische behandeling niet meer helpt, gaan we tot een operatie over waarbij we het versleten gewricht vervangen door een kunstgewricht.

Het type prothese dat we bij jou plaatsen, verschilt van de prothese die bij een klassieke arthrose met intacte schouderpezen gebruikt wordt. Doordat de pezen vernield zijn, moet de schouder een mechaniek krijgen die je in staat stelt de schouder beter te doen bewegen in de hoogte. 

Dit vraagt een verandering van de biomechaniek. Door een prothese te gebruiken die de normale anatomie van kom en bol omdraait, wordt het rotatiecentrum in de schouder verplaatst naar het schouderblad en wordt de deltoideus spier in staat gesteld de arm op te heffen. Dit is de reversed schouderprothese. 

Realistische verwachtingen na plaatsing van een reversed schouderprothese

Met deze operatie willen we vooral de pijn aanpakken, en niet zozeer de bewegingsvermindering of het krachtverlies. Het herstel van deze twee laatste is moeilijk te voorspellen of te garanderen en is veeleer afhankelijk van de toestand voor de operatie. 

De pijnvermindering is wel te voorspellen hoewel het resultaat het enige maanden geduld en oefening vergt.