Een dergelijke verdoving wordt tot stand gebracht door plaatselijke verdoving van bepaalde zenuwen. Met behulp van echografie en eventueel elektrische stimulatie zoeken we de zenuwen op en kunnen we op een precieze manier lokale verdoving op de juiste plaats rond de zenuw inspuiten. Welke zenuwen we verdoven is afhankelijk van de ingreep. Zo kunnen we een volledig lidmaat of een deel ervan verdoven.
Meer info over regionale verdoving van de heup, been, knie, voet
Meer info over regionale verdoving van de schouder, arm, elleboog, hand
Na een regionale anesthesie verloopt het herstel van de zenuwfunctie geleidelijk. Afhankelijk van het gebruikte product varieert dat van enkele uren tot 1 dag. Vaak wordt een regionale anesthesie gecombineerd met een algemene narcose of een sedatie, zodat je tijdens de operatie niets zal zien of horen. In specifieke gevallen kan een katheter geplaatst worden. Dat is een buisje dat in de buurt van de zenuwen wordt geplaatst zodat we langdurige (tot enkele dagen) verdoving kunnen voorzien.
Wanneer het lichaamsdeel weer “wakker” wordt, gaat dat vaak gepaard met tintelingen. Dat is normaal, bij sommige mensen kunnen die tintelingen enkele dagen tot weken aanhouden. Wees gerust, dat gevoel verdwijnt bij de overgrote meerderheid van de patiënten spontaan. Hou er rekening mee dat je geen controle zal hebben over het verdoofde lichaamsdeel. Wees voorzichtig en ondersteun het verdoofde lidmaat. Je zal namelijk ook niets voelen als je je kwetst.