Vlokkentest

Tijdens een vlokkentest onderzoeken we het vlokkenweefsel en krijgen we informatie over de gezondheid van de foetus.

Laatst gewijzigd op
Maandag, 17 juli 2023

Telefonische bereikbaarheid

Toon uren
Nu geopend Nu gesloten
ma 8:30-12:3013:30-18:00
di 8:30-12:3013:30-18:00
wo 8:30-12:3013:30-18:00
do 8:30-12:3013:30-18:00
vr 8:30-12:3013:30-17:30
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Werking

Omdat de vlokken (chorionvilli) uit de moederkoek (placenta) dezelfde genetische samenstelling hebben als de foetus kan door onderzoek van dit weefsel informatie verkregen worden over de gezondheid van de foetus.

Op de cellen uit de vlokkentest voeren we een array-onderzoek uit. Met dit onderzoek kunnen ook kleinere chromosoomafwijkingen worden opgespoord. Array-onderzoek is op dit ogenblik één van de meest gevoelige technieken om grote en kleine chromosoomafwijkingen op te sporen. Het heeft echter ook zijn beperkingen. Heel kleine genetische defecten kunnen met array-onderzoek niet aangetoond worden. Alleen afwijkingen in aantal of structuur van de chromosomen worden met een vlokkentest (of vruchtwaterpunctie) opgespoord. Ziekten die het gevolg zijn van een foutje in één enkel gen worden niet opgespoord, tenzij je natuurlijk specifiek een welbepaalde aandoening wil laten opsporen.

Toepassing

Je kan een vlokkentest laten uitvoeren vanaf 11 weken zwangerschap.

Een vlokkentest wordt uitgevoerd wanneer:

  • een verdikte nekplooi of een echografisch afwijking wordt vastgesteld bij de foetus op 12 weken.
  • er een bepaalde erfelijke ziekte voorkomt in de familie of bij één van de ouders, dit steeds na voorafgaandelijke counseling door de geneticus.

Je arts kan je hier meer uitleg over geven.

Verloop

Algemene informatie over de planning van je onderzoek, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek ‘plan je consultatie’. 

Psychologische begeleiding

De ervaring leert ons dat mensen die geconfronteerd worden met een risico op een genetische diagnose vaak ongerust zijn. Ook de weerslag op andere gezins- of familieleden mag niet onderschat worden. Daarom kunnen we altijd psychologische begeleiding en opvolging voorzien als dit gewenst is. 

Ook wanneer al een genetisch defect aangetoond werd of wanneer geen duidelijkheid bestaat over de oorzaak van de familiale belasting kan een gesprek met onze psychologen de nodige steun bieden om hiermee om te gaan. 
 

Kostprijs

Een vlokkentest wordt net als de genetische onderzoeken volledig terugbetaald door je mutualiteit. 

Omdat het bekomen materiaal de dag zelf wordt opgestuurd naar het Centrum Menselijke Erfelijkheid van UZ Leuven, wordt een transportkost doorgerekend. Deze bedraagt 65€. De factuur krijg je thuis toegestuurd.