Om redenen van hygiëne en veiligheid hebben dieren in principe geen toegang tot een ziekenhuis. Vooral honden en katten vormen gevaar voor overdracht van pathogenen. Mensen hebben nu eenmaal de neiging om deze dieren te aaien, terwijl handhygiëne in een ziekenhuis juist heel belangrijk is. Andere nadelen zijn allergieën bij medepatiënten of medewerkers van het ziekenhuis, onvoorspelbaar gedrag van het dier, schrik voor dieren bij medepatiënten of medewerkers, bijtwonden, onderhoud van het dier … Toch vervullen dieren soms een belangrijke helpende, sociale of therapeutische rol en kunnen langdurige hospitalisaties tot vervreemding tussen mens en dier leiden.
Het comité ziekenhuishygiëne van az groeninge beslist op advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) om geen dieren toe te laten tot het ziekenhuis. Alleen assistentiehonden kunnen we onder strikte voorwaarden beperkt toegang verlenen tot het ziekenhuis.
Voorwaarden voor het toelaten van assistentiehonden
1. Geattesteerde en gevaccineerde assistentiehond
Een assistentiehond is geattesteerd. Het attest vermeldt waarvoor de hond is afgericht, dat hij gezond en gevaccineerd is en zich sociaal gedraagt t.o.v. mensen en dieren.
Concreet betekent dit dat de assistentiehond:
- erkend is door een erkend ‘opleidingscentrum voor assistentiehonden’
- regelmatig opgevolgd wordt door een veearts (attest):
- periodieke vaccinatie
- periodieke ontworming
- periodieke screening op parasieten
- in goede gezondheid verkeert:
- geen diarree of braken
- geen open wonden of dermatologische letsels
- geen lopende neus of ogen
- zindelijk zijn
De persoon met assistentiehond meldt zich altijd eerst aan het onthaal en legt het attest voor. Indien de assistentiehond niet geattesteerd en gevaccineerd is, kunnen we de hond niet toelaten tot het ziekenhuis.
2. Toestemming van het comité ziekenhuishygiëne
Indien de vraag gesteld wordt of een geattesteerde en gevaccineerde assistentiehond het ziekenhuis mag betreden, moet het comité ziekenhuishygiëne hierover onmiddellijk ingelicht worden.
Een lid van het comité ziekenhuishygiëne gaat in eerste instantie samen met de sociale dienst na of er geen mogelijkheid (familie, vrienden, vrijwilligers …) bestaat om het ziekenhuis te betreden zonder assistentiehond.
Pas indien er geen alternatief is en het toelaten van de hond geen risico inhoudt voor andere patiënten, kunnen we de assistentiehond toelaten tot het ziekenhuis mits naleving van algemene en bijkomende voorzorgsmaatregelen.