Enkelinstabiliteit

We spreken van enkelinstabiliteit wanneer je vaak het gevoel hebt je voet om te slaan of wanneer je stappen op oneffen ondergronden zoals zand of kasseien als ongemakkelijk ervaart. Blijft dit gevoel voor een lange periode? Dan spreken we van chronische enkelinstabiliteit.

Laatst gewijzigd op
dinsdag, 13 augustus 2024
Enkelinstabiliteit

Klachten en oorzaken

Diagnose

De diagnose van chronische enkelinstabiliteit is vaak moeilijk te stellen. De diagnose gebeurt op basis van:

  • De symptomen en klachten van de patiënt. Soms zijn deze symptomen heel duidelijk zoals instabiel gevoel of herhaaldelijke verstuikingen en sterk uitgesproken. Soms zijn deze symptomen minder duidelijk (zoals pijn) of minder uitgesproken.
  • Hhet lichamelijk onderzoek door een ervaren arts. Bij dit onderzoek stelt de arts vast dat de enkel iets losser is dan een normale enkel.
  • Beeldvorming zoals echografie en MRI helpt om de gewrichtsbanden te bestuderen. Radiografie is zinvol om botletsels zoals fracturen of slijtage te zien. Het resultaat van de beeldvormig is niet altijd gemakkelijk te interpreteren. Sommige mensen met duidelijke letsels hebben geen last. Sommige letsels zoals gedeeltelijke scheuren zijn vaak niet duidelijk te zien.

De combinatie van al deze elementen samen met het effect van de behandeling helpt om de diagnose te stellen.

Behandeling

Na een verstuiking komt er een genezingsproces op gang om de gewrichtsbanden te laten genezen. Dikwijls duurt dit genezingsproces meerdere maanden tot zelfs een jaar. Een goede behandeling vermindert de kans op lang aanslepende of blijvende last.
Toch is het nog niet helemaal duidelijk waarom de enkel bij sommige mensen helemaal in orde komt en bij anderen blijvende instabiliteit veroorzaakt.

Heb je vragen?

Neem contact op met de dienst orthopedie - voet en enkel.

Orthopedie - voet en enkel
Routenummer
D041
Telefonische bereikbaarheid
Dag Uren Opmerkingen
Bekijk alle bezoekuren

Nuttige info