Alcohol kan een negatieve invloed hebben op je ziekenhuisopname en medicatie-inname. Er is bijvoorbeeld meer risico op vallen of sufheid en ontstaan van lichamelijke klachten.
We raden aan om alle waardevolle spullen of documenten veilig te bewaren of bij te houden als je niet op de kamer verblijft. Op de patiëntenkamers zijn er kluisjes aanwezig.
Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor schade door verlies of diefstal.
Ben je toch het slachtoffer van een diefstal, meld dit dan aan de verpleegkundige. Wij nemen eventueel waardevolle voorwerpen in bewaring nemen tegen een kleine vergoeding.
Het bezit en gebruik van drugs en wapens is strikt verboden. Net zoals dealen van drugs. Stellen wij vast dat je deze regels overtreedt, dan brengen wij de politie hiervan op de hoogte zonder voorafgaande verwittiging van de betrokkene.
Om het risico op kortsluiting of brandgevaar te beperken, is het niet toegelaten om toestellen zoals een waterkoker, koffiezet of minikoelkast mee te brengen.
Uitzonderingen zijn:
Andere toestellen worden in bewaren genomen.
Respecteer het gsm-verbod dat op sommige kritieke diensten geldt. Gsm's kunnen een storende werking hebben op medisch-technische apparatuur die soms heel gevoelig is. Je hoeft zelfs niet te bellen om de apparatuur te verstoren. Op volgende afdelingen is het verbod duidelijk geafficheerd:
Goed om weten: de toestellen waarmee de verpleegkundigen bellen zijn draadloze telefoons en geen gsm's. Deze toestellen werken op een lager vermogen en functioneren alleen in het ziekenhuis.
Het is nergens toegelaten om kaarsen te branden omwille van de brandveiligheid.
Als ziekenhuis en zorgverlener hebben we op het vlak van roken een voorbeeldfunctie en willen we - naast het verstrekken van curatieve en preventieve zorgen - ook onze rol als gezondheidspromotor opnemen.
We adviseren om geen voeding van thuis mee te brengen om de voedselveiligheid te kunnen bewaken.
Als patiënt draag je de verantwoordelijkheid voor de veiligheid en houdbaarheid van de voedingsmiddelen die je in de koelkast op je patiëntenkamer bewaart.
Tussendoortjes (zoals pudding en yoghurt) kunnen steeds aangereikt worden vanuit de centrale afdelingskoelkast die aanwezig is op elke verpleegeenheid.
Het gekende polsbandje zorgt ervoor dat wij je op elk moment correct kunnen identificeren. Dat is essentieel voor heel wat handelingen zoals:
Aan de hand van het polsbandje wordt telkens je naam en geboortedatum gecontroleerd. Controleer of de informatie correct is en hou het bandje tijdens je hele opname aan.
Werd het bandje verwijderd? Vraag dan onmiddellijk een nieuw bandje.
Bij je aanmelding krijg je een set identificatieklevers mee. Controleer goed of alle gegevens correct zijn.
Wees alert wanneer je medicatie neemt. Bezorg ons alle informatie die nodig is zoals welke medicijnen je niet verdraagt of waarop je allergisch reageert.
Ziet de medicatie er anders uit dan verwacht? Meld ons dit.
Controleer ook altijd je naam en geboortedatum op het etiket voor je de medicatie inneemt.
Voor elke operatie overloopt een team van artsen en verpleegkundigen een checklist zodat de juiste ingreep aan de juiste zijde wordt uitgevoerd. Daarom plaatsen we samen met jou een pijl op de zijde waar je geopereerd zal worden.
Veilige pantoffels of schoenen zijn essentieel om valpartijen te vermijden. Kies voor modellen met een gesloten hiel en een stevige zool.
Daarnaast gaan we samen met je na of je een verhoogd risico loopt op vallen. Indien nodig gaan we langs in de valkliniek om je valproblematiek in kaart te brengen. Eventueel starten we een specifiek oefenprogramma op.
Voelt je je zwak of onzeker? Vraag dan zeker hulp.
De focus van het comité ziekenhuishygiëne ligt op het voorkomen van extra schade bij de patiënt tengevolge van zijn ziekenhuisopname, door de verspreiding van micro-organismen (zoals bacteriën en virussen) te verhinderen en zo zorginfecties te vermijden.
Ziekmakende kiemen kunnen mogelijk via de handen van gezondheidswerkers overgedragen worden. De consequente toepassing van handhygiëne beperkt de overdracht van micro-organismen.
Als vuistregel geldt: medewerkers passen handhygiëne toe minstens voor en na elk patiëntencontact.
Om dat mogelijk te maken, is elke patiëntenkamer of ruimte waar patiënten verzorgd worden, voorzien van een flacon handalcohol. Een polshorloge en juwelen aan de handen zijn voor een correcte handhygiëne niet toegelaten. Tevens geldt in het ziekenhuis de ‘korte of opgerolde mouwen’-regel.
Ook jij als patiënt kan ons helpen om handhygiëne goed toe te passen. Vraag aan je arts, aan de verpleegkundigen en de andere ziekenhuismedewerkers de flacon handalcohol te gebruiken voor ze contact hebben met je. Pas ook zelf correcte handhygiëne toe.
Verkeerd gebruik van antibiotica maakt bacteriën resistent.
“Gebruik antibiotica enkel als het moet en gebruik ze goed” is de boodschap.
De antibioticabeleidsgroep van het ziekenhuis heeft de opdracht dit goed te bewaken.
Sommige patiënten vormen een bijzonder besmettingsgevaar voor hun omgeving of zijn, in het omgekeerde geval, uiterst vatbaar voor besmettingen door hun omgeving. Ze moeten dan extra beschermd worden. Het kan gaan om patiënten met besmettelijke ziekten zoals tbc of dragerschap van multidrugresistente micro-organismen. Die laatste hebben een weerstand opgebouwd tegen de medicijnen waarmee men ze doorgaans bestrijdt. Meestal zal een verblijf in een afzonderlijke kamer nodig zijn. Een hygiënekaart t.h.v. de kamerdeur geeft aan welke voorzorgen genomen moeten worden (bv. handschoenen, schort, masker).
In een aantal gevallen wordt bij opname een screening uitgevoerd op aanwezigheid van multidrugresistente micro-organismen. Een screening zal gebeuren wanneer een dergelijk micro-organisme eerder bij jou werd aangetroffen en gedocumenteerd is in het elektronisch patiëntendossier of in een van volgende situaties:
Patiënten die bij ontslag uit het ziekenhuis naar een woonzorgcentrum gaan, worden op de dag van hun vertrek gescreend op MRSA.
In het operatiekwartier, de sectiozaal en zalen voor interventionele radiologie en hartkatheterisatie zorgen een hele reeks maatregelen ervoor dat de ruimte zo kiemarm mogelijk gehouden wordt. Daarom gelden er onder meer regels inzake toegangsbeperking, handhygiëne, kledij en gebruikte materialen. Ingrepen gebeuren er onder strikt steriele omstandigheden.
Daarbij is het evident dat de instrumenten die gebruikt worden bij chirurgische ingrepen vakkundig gereinigd, ontsmet en gesteriliseerd worden. Flexibele endoscopen vragen gelijkaardige aandacht. Beide processen verlopen overeenkomstig de wetgeving en voldoen aan de strengste kwaliteitseisen.
De toepassing van de correcte regels inzake ziekenhuishygiëne is een aandachtspunt voor alle diensten in ons ziekenhuis. Zowel bij de maaltijdbereiding als bij de bereiding van zuigelingenvoeding in de melkkeuken gelden de specifieke hygiëneregels van de voedingsindustrie.
Besmette omgevingsoppervlakken kunnen een belangrijke rol spelen in de verspreiding van ziektekiemen. Door een ergonomisch en efficiënt schoonmaaksysteem te hanteren willen we dit maximaal vermijden. Vroeger lag het accent op een schone, blinkende vloer. Nu ligt de focus op alle handcontactpunten. Naast de manuele reiniging en desinfectie wordt in een aantal indicaties bijkomend bij ontslag een kamerdesinfectie uitgevoerd via waterstofperoxide verneveling.
Dieren zijn niet toegelaten. Alleen geattesteerde assistentiehonden kunnen we toegang verlenen tot het ziekenhuis.
Deel op