Vrijheidsbeperkende middelen
Het kan voorvallen dat een patiënt onrustig, woelig en verward is door ziekte. Op stroke unit werken we maximaal preventief in kader van een goede oriëntatie in ruimte en tijd. We zetten in op het vermijden van overtollige prikkels en op het respecteren van dag en nachtritme.
Toch kan het noodzakelijk zijn om medicatie toe te dienen die ervoor zorgt dat de patiënt terug iets rustiger wordt. Soms kan het in deze situatie ook noodzakelijk zijn om de patiënt te fixeren, dit voor zijn eigen veiligheid. Ondermeer om te voorkomen dat de patiënt door de verwardheid zijn eigen katheters uittrekt.
We zien vrijheidsbeperkende maatregelen als een middel van de laatste keuze. Onze zorgverleners proberen te allen tijde om geen gebruik te maken van deze maatregelen.
Bekijk ons beleid inzake vrijheidsbeperkende maatregelen
Therapiebeperking
Ondanks alle zorgen kan het voorvallen dat de patiënt niet of te weinig reageert op de ingestelde behandeling. Complicaties kunnen de situatie ook nog ernstiger maken.
De opgelopen schade kan zo groot zijn dat doorgedreven zorg in functie van herstel als zinloos te beschouwen is. Soms geeft de familie aan dat de levenskwaliteit van de patiënt voor de opname al zeer beperkt was, en dat ze intensieve therapie als zinloos beschouwt.
In dat geval zal de behandelende arts in samenspraak met de familie een therapiebeperking instellen. Dit betekent niet dat er geen zorgen meer toegediend worden. De focus van de zorg kan zich verplaatsen naar bijvoorbeeld meer zorg voor comfort en vermijden van bijkomende ongemakken. In overleg kan onder andere beslist worden om geen medicatie meer te geven om de bloeddruk te ondersteunen, geen beademing op te starten met een tube in de keel of een bepaalde ingreep niet te laten doorgaan omdat de impact op de patiënt veel groter zal zijn dan het mogelijke baten. We spreken dan van een therapiebeperking.
Geïnformeerde toestemming (informed consent)
Voor een ingreep, onderzoeken of behandelingen moet de patiënt of vertegenwoordiger van de patiënt vooraf minstens mondeling toestemming geven. Het spreekt voor zicht dat de nodige informatie moet verschaft worden voor de patiënt of vertegenwoordiger toestemming geeft. Dit gebeurt door de behandelende arts.
Voor bepaalde onderzoeken en behandelingen kan gevraagd worden om een document te tekenen.
Op stroke unit is het omwille van de acute setting niet steeds mogelijk om voor elke behandeling of onderzoek een geïnformeerde toelating te vragen. Wanneer de patiënt of zijn vertegenwoordiger geen toestemming (meer) kan geven in een spoedeisende situatie, dan moet de zorgverstrekker alle behandelingen starten die hij of zij noodzakelijk acht in het belang van de gezondheid van de patiënt. Zodra de toestand van de patiënt het weer toelaat of we de vertegenwoordiger kunnen bereiken, verschaffen we alle noodzakelijke informatie.