Een valpartij is snel gebeurd. Meestal beperkt dat zich tot een schaafwonde of blauwe plek, maar soms zijn de gevolgen ernstiger.
Een schram, kneuzing of schaafwonde zijn mogelijke gevolgen bij vallen. Een val kan ook ernstige letsels zoals een gebroken heup of schouder veroorzaken. Die kunnen leiden tot een ziekenhuisopname of in extreme gevallen zelfs tot blijvende invaliditeit.
De angst om opnieuw te vallen, heeft een ernstige invloed op de levenskwaliteit. Je vermijdt misschien bepaalde situaties omdat je bang bent opnieuw te vallen. Sommige mensen durven bijvoorbeeld de trap niet meer op te gaan en plaatsen hun bed beneden.
Als gevolg van lichamelijke beperkingen kan je misschien moeilijker alleen het huis uit, waardoor je mindere sociale contacten hebt en sneller geïsoleerd raakt.
Door een valpartij kan het zijn dat je bijvoorbeeld een nieuwe bril moet kopen of hulpmiddelen moet aanschaffen. Een opname in het ziekenhuis is soms nodig, met extra kosten tot gevolg.
Naarmate je ouder wordt, verandert jouw lichaam. Het wordt strammer en trager. Door weinig te bewegen, verlies je soepelheid en spierkracht. Hierdoor vergroot de kans op vallen. De algemene fitheid is ook belangrijk. Zo kan een verkoudheid of ziekte het risico op vallen verhogen.
Sommige mensen worden duizelig of draaierig wanneer ze opstaan uit een bed of zetel, zich te snel bukken... Die duizeligheid wordt veroorzaakt doordat de hersenen even wat minder zuurstof krijgen, omdat de bloeddruk zich niet zo snel aanpast bij een verandering in houding of beweging.
Omgevingsfactoren zoals de inrichting van jouw huis kunnen een heel belangrijke rol spelen bij een valpartij. Verhoog daarom jouw eigen veiligheid. Zelfs het dragen van veilige schoenen kan het risico op vallen doen dalen.
Bepaalde medicatie (zoals slaap- en kalmeermiddelen en sommige pijnstillers) kan als bijwerking soms duizeligheid of evenwichtsstoornissen veroorzaken, waardoor de kans op vallen verhoogt.
Zie je minder goed? Dan loop je meer risico om te vallen. Eventuele hindernissen merk je minder snel op.
Bij het ouder worden, kan het zijn dat je last krijg van drangincontinentie. Je moet zich dan haasten om op tijd het toilet te bereiken. Ook ’s nachts moet je vaker naar het toilet. Op die momenten gebeuren veel valpartijen.
Bij het verouderen wordt het lichaam strammer en trager. Door weinig te bewegen, verlies je soepelheid en spierkracht. Hierdoor vergroot de kans op vallen.
Met vast en stevig schoeisel bedoelen we een schoen met gesloten hiel, de correcte maat en een stevige, soepele antislip zool.
Omgevingsfactoren zoals de inrichting van jouw huis kunnen een heel belangrijke rol spelen bij een valpartij. Verhoog daarom jouw eigen veiligheid.
Alcoholgebruik kan evenwichtsproblemen veroorzaken. Bovendien kan het de alertheid en reactiesnelheid verminderen. Alcohol kan dus vallen uitlokken. Drinken met mate is niet alleen voor als je de weg opgaat maar is ook een goeie tip om vallen te voorkomen.
Zie je minder goed? Dan loop je meer risico om te vallen. Eventuele hindernissen merk je minder snel op.
Bepaalde geneesmiddelen veroorzaken duizeligheid, evenwichtsstoornissen en concentratieverlies, waardoor het risico op vallen verhoogt. Hoe meer geneesmiddelen je neemt, hoe groter het risico op nevenwerkingen wordt.
We maakten naar aanleiding van Week van de Valpreventie een themaroute rond campus kennedylaan. De route "Samen in beweging!" is terug te vinden via onderstaande knop.
Het stappenplan toont hoe je veilig rechtkomt na een val:
Nog enkele aandachtspunten:
Deel op