Geleidelijk aan merk je misschien de eerste ongemakken: misselijkheid, vermoeidheid, een veranderde smaak en geur… Sommige vrouwen hebben veel last van kwaaltjes, anderen nauwelijks of niet. De ongemakken zijn doorgaans onschuldig en van voorbijgaande aard.
Natuurlijk schrik je wanneer je bloedverlies ziet. Dat betekent echter meestal niet dat er iets misgaat. De baarmoedermond is tijdens de zwangerschap extra doorbloed. Daardoor kan een haarvaatje van de baarmoedermond gemakkelijk openspringen (bijvoorbeeld bij harde stoelgang) of kan er door contact (bij het vrijen) een bloeding optreden. Soms kan er ook bloedverlies optreden zonder aanwijsbare oorzaak. In elk geval bel je best om een afspraak te maken met je gynaecoloog. Wanneer het bloedverlies hevig is, kom je best onmiddellijk langs voor een controle op de verlosafdeling. Met een echografie kan de arts zien of je zwangerschap goed evolueert en of er al dan niet sprake is van een miskraam. Je kan de daaropvolgende dagen nog bruinverlies hebben. Dat is oud bloed en zal geleidelijk verdwijnen.
Ochtendmisselijkheid is in feite een verkeerde benaming: zwangerschapsmisselijkheid zou beter zijn aangezien die misselijkheid op elk moment van de dag kan voorkomen. Sommige vrouwen zijn zelfs de hele dag door misselijk. De misselijkheid wordt veroorzaakt door een toegenomen hormoonactiviteit aan het begin van de zwangerschap en doet zich vooral voor tijdens de eerste 3 maanden.
Op zich is zwangerschapsmisselijkheid niet gevaarlijk. Maar wanneer je geen voedsel en geen drank kan binnenhouden en daardoor uitdrogingsverschijnselen vertoont, wordt het gevaarlijker. Hou je gewicht in het oog.
Hoe ongemakkelijk die misselijkheid ook is voor de moeder, de ongeboren baby ondervindt er doorgaans geen enkele last van op voorwaarde dat de moeder genoeg voeding en vocht binnenkrijgt.
Je baarmoeder groeit en door de druk op je blaas moet je vaker plassen. Als je bij het plassen ook pijn ondervindt, is het beter om met je huisarts of je gynaecoloog contact op te nemen om een blaasontsteking uit te sluiten.
Het hormoon progesteron werkt verslappend op de spieren van de darmwand. Dat zorgt bij veel zwangere dames voor verstopping. Bij hard persen op het toilet krijg je mogelijk aambeien.
Na je bevalling kunnen een aantal lichamelijke...
Tijdens het tweede trimester kan je last hebben...
Tips over voeding en levensstijl tijdens de...