Griepvaccin en kinkhoestvaccin

Griepvaccin

Vaccinatie tegen de griep is sterk aanbevolen tijdens de zwangerschap. De vaccinatie tegen seizoensgriep gebeurt elk jaar vanaf half oktober. Ben je 12 weken of meer zwanger in die periode, laat je dan vaccineren. Praat erover met je huisarts of gynaecoloog.

Vier redenen om je te laten vaccineren tijdens de zwangerschap:

Kinkhoestvaccin (Boostrix®)

Kinkhoest, ook gekend als Pertussis of 100-dagenhoest, is een ernstige, besmettelijke aandoening van de luchtwegen. Zowel volwassenen, jongeren als baby’s kunnen kinkhoest krijgen. Hoewel kinkhoest een tiental jaar geleden niet meer leek voor te komen, is er de laatste jaren een forse toename van de gevallen van kinkhoest, ook in ons land.

Kinkhoest kan zeer ernstig zijn. De ziekte kan leiden tot ziekenhuisopname en is soms zelfs dodelijk bij jonge of niet-gevaccineerde baby’s.

Bij volwassenen gaat de ziekte gepaard met veel minder symptomen dan bij kinderen. Vaak is er alleen een aanslepende hoest, waardoor mensen vaak niet beseffen dat het om kinkhoest gaat. Daardoor lopen volwassenen het risico om anderen te besmetten. Bij één op de twee baby’s met kinkhoest  zijn de ouders de bron van infectie.

Om kinkhoest te voorkomen, krijgt je baby een reeks vaccinaties via het standaardvaccinatieschema. Je baby blijft vatbaar voor een infectie totdat hij/zij de eerste 3 injecties heeft gekregen. De baby is dan ongeveer 4 maanden (16 weken) oud. Daarom raden we aan dat zwangere vrouwen zich laten vaccineren tussen de 24ste en 32ste week van iedere zwangerschap.

De Hoge Gezondheidsraad raadt bovendien aan om niet alleen baby en moeder te vaccineren maar om ook een eenmalige herhalingsvaccinatie toe te dienen aan iedere volwassene, en in het bijzonder aan vaders, grootouders en andere gezinsleden die regelmatig in contact komen met jonge kinderen. Vraag ernaar bij je huisarts. Het vaccin is gratis.

Laatst gewijzigd op

Deel op