Vaccinatie tegen de griep is sterk aanbevolen tijdens de zwangerschap. De vaccinatie tegen seizoensgriep gebeurt elk jaar vanaf half oktober. Ben je 12 weken of meer zwanger in die periode, laat je dan vaccineren. Praat erover met je huisarts of gynaecoloog.
Vier redenen om je te laten vaccineren tijdens de zwangerschap:
Wie zwanger is, heeft minder weerstand tegen infecties. Daarom kan de griep bij een zwangere vrouw erger zijn en meer complicaties veroorzaken, zoals een longontsteking. Een zwangere vrouw loopt ook tot zeven keer meer risico om door griep in het ziekenhuis opgenomen te moeten worden dan iemand die niet zwanger is.
Een zware griepaanval met koorts tijdens de zwangerschap kan ook de gezondheid van de foetus ernstig schaden. Mogelijke risico’s zijn vroeggeboorte, laag geboortegewicht, een miskraam of overlijden van de baby na de geboorte.
Vaccinatie tegen de griep tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat de moeder veel minder risico loopt om ziek te worden. Bovendien krijgt ook de baby via de placenta een deel van de afweerstoffen.
Zo is je baby bij de geboorte dubbel beschermd: hij/zij heeft zelf afweerstoffen meegekregen EN de moeder kan hem/haar ook niet besmetten, want ook zij is beschermd.
De baby zelf vaccineren na de geboorte kan niet omdat het vaccin maar toegediend kan worden na de leeftijd van 6 maanden.
Het vaccin is veilig voor zwangere vrouwen. Dat is in verschillende studies aangetoond. Het griepvaccin bevat geen levende virusdeeltjes en kan dus geen griep veroorzaken bij de moeder of de baby. Het vaccin heeft ook geen invloed op de borstvoeding. De eventuele bijwerkingen van het griepvaccin zijn dezelfde als die bij de algemene bevolking (lokale pijn, roodheid of een kleine zwelling, hoofdpijn, koorts).
Kinkhoest, ook gekend als Pertussis of 100-dagenhoest, is een ernstige, besmettelijke aandoening van de luchtwegen. Zowel volwassenen, jongeren als baby’s kunnen kinkhoest krijgen. Hoewel kinkhoest een tiental jaar geleden niet meer leek voor te komen, is er de laatste jaren een forse toename van de gevallen van kinkhoest, ook in ons land.
Kinkhoest kan zeer ernstig zijn. De ziekte kan leiden tot ziekenhuisopname en is soms zelfs dodelijk bij jonge of niet-gevaccineerde baby’s.
Bij volwassenen gaat de ziekte gepaard met veel minder symptomen dan bij kinderen. Vaak is er alleen een aanslepende hoest, waardoor mensen vaak niet beseffen dat het om kinkhoest gaat. Daardoor lopen volwassenen het risico om anderen te besmetten. Bij één op de twee baby’s met kinkhoest zijn de ouders de bron van infectie.
Om kinkhoest te voorkomen, krijgt je baby een reeks vaccinaties via het standaardvaccinatieschema. Je baby blijft vatbaar voor een infectie totdat hij/zij de eerste 3 injecties heeft gekregen. De baby is dan ongeveer 4 maanden (16 weken) oud. Daarom raden we aan dat zwangere vrouwen zich laten vaccineren tussen de 24ste en 32ste week van iedere zwangerschap.
De Hoge Gezondheidsraad raadt bovendien aan om niet alleen baby en moeder te vaccineren maar om ook een eenmalige herhalingsvaccinatie toe te dienen aan iedere volwassene, en in het bijzonder aan vaders, grootouders en andere gezinsleden die regelmatig in contact komen met jonge kinderen. Vraag ernaar bij je huisarts. Het vaccin is gratis.
Geleidelijk aan merk je misschien de eerste...
Na je bevalling kunnen een aantal lichamelijke...
Tijdens het tweede trimester kan je last hebben...
Tips over voeding en levensstijl tijdens de...