Frequente kwaaltjes tijdens het tweede trimester van de zwangerschap

Brandend maagzuur

Omdat de baby groeit en je baarmoeder vergroot, komt er meer druk op je maag. Daardoor kan je last krijgen van brandend maagzuur. Het maagzuur komt dan in de slokdarm terecht en veroorzaakt een branderig gevoel diep in de keel. 

Tips

  • Eet langzaam en kauw goed.
  • Vermijd sterke koffie, bruisende dranken, vet, zuur of pikant voedsel.
  • Kies meerdere keren per dag voor een kleine maaltijd. Eet niet vlak voor het slapengaan.
  • Zit goed rechtop; zet eventueel het hoofdeinde van je bed iets hoger of leg een kussen onder je matras.
  • Gebruik alleen medicijnen tegen maagzuur op advies van je huisarts of gynaecoloog.

Spierkrampen/rusteloze benen

Veel zwangere vrouwen hebben last van spierkrampen of rusteloze benen, vooral 
’s nachts. Die klacht kan veroorzaakt worden door een tekort aan magnesium. Vraag een magnesiumsupplement aan je huisarts of gynaecoloog. Dat helpt tegelijk tegen constipatie.

Spataders

Tijdens de zwangerschap kunnen spataders ontstaan door de druk van de baarmoeder op de grote lichaamsaders in de buik. 

Tips

  • Beweeg veel (stappen, fietsen, zwemmen).
  • Vermijd lang rechtstaan.
  • Rust met de voeten omhoog.
  • Draag eventueel steunkousen op maat, trek ze liggend aan voor je ’s ochtends opstaat.
  • Masseer je benen vanaf je enkel naar je bovenbeen.

Aambeien

Aambeien zijn ook spataders, maar dan in het gebied van de anus. Ze kunnen heel vervelend en pijnlijk zijn. Soms gaan ze gepaard met bloedverlies tijdens de stoelgang. 

Tips

  • Eet vezelrijke voeding.
  • Beweeg voldoende.
  • Zorg voor goede toilethygiëne met koud water na elke stoelgang.
  • Vraag je arts advies over pijnstillende zalf.

Onderbuikpijn en bandenpijn

Door het groeien van de baarmoeder komt er veel spanning te staan op de banden (ligamenten) die de baarmoeder op hun plaats houden. Die banden lopen vanuit de bovenhoek van de baarmoeder naar beneden door de liezen. Dat kan een scherpe, stekende pijn veroorzaken die wat langer aanhoudt. Deze pijn is niet gevaarlijk.  Houdt de pijn langer dan 24u aan of verbetert de pijn niet na inname van een Paracetamol, dan neemt je best contact op met uw huisarts of behandelende gynaecoloog. 

Tips

  • Voor de mama’s die lang rechtstaan, is het belangrijk de buikspieren regelmatig aan te trekken. Een kersenpitkussentje kan vaak wonderen verrichten. (Let op: een te hete warmwaterkruik kan brandwonden veroorzaken.)
  • Heb je na een vermoeiende dag last van bandenpijn, ga dan eventjes liggen. Dat ontspant en de bandenpijn vermindert meestal binnen een halfuur.

Lage rugpijn

Rugklachten tijdens de zwangerschap zijn vaak een gevolg van een verkeerde houding en overbelasting. Je lichaam moet immers extra gewicht meedragen. Goed ondersteunende schoenen zijn dus belangrijk en hoge hakken draag je nu beter niet. Hou er bij de aankoop van je schoenen rekening mee dat je voeten wat kunnen zwellen aan het einde van de zwangerschap. Probeer zoveel mogelijk een natuurlijke houding aan te nemen. Veel vrouwen hebben de neiging om met de buik naar voor te lopen (holle rug) wat bijzonder belastend is. Als je iets wil optillen, doe dat dan door je knieën te buigen en niet vanuit je rug. Als de rugpijn aanhoudt, kan kinesitherapie misschien een oplossing bieden. Je bespreekt dat best met je gynaecoloog of huisarts. Heb je last van je onderrug en straalt de pijn via je billen uit naar je bovenbeen of naar je voet, dan heb je waarschijnlijk een ischias (= een geknelde zenuw). Het is dan zinvol om contact op te nemen met je huisarts of je behandelende gynaecoloog.

Bekkeninstabiliteit

Bekkeninstabiliteit is een frequent voorkomend probleem tijdens de zwangerschap. Een vierde van de zwangere patiënten heeft klachten ten gevolge van bekkeninstabiliteit en 10% is hierdoor sterk geïnvalideerd. Door het hormoon progesteron worden de verbindingen tussen de gewrichten losser. Dat gebeurt ook aan beide zijden van het heiligbeen, de heupen en het schaambeen. Het is eigenlijk een normaal proces dat ervoor zorgt dat je bekkendoorgang iets groter is op het moment van de bevalling. De klachten verschijnen meestal tijdens het tweede trimester van de zwangerschap. Patiënten melden last ter hoogte van het schaambeen, het bekken en de liesregio. Je vermijdt nu best pijnuitlokkende activiteiten zoals trappen lopen, ver stappen en heffen. Dat betekent niet noodzakelijk een volledige platte rust. De meeste zwangere dames zijn gebaat bij lichtere fysieke activiteiten zoals zwemmen en fietsen. Daarnaast kan de instabiliteit gecompenseerd worden door aangepaste oefeningen bij een kinesitherapeut en zo nodig door het dragen van een bekkengordel.  

Vaginaal verlies

Als je zwanger bent, is het normaal dat je meer vaginale afscheiding hebt. Het gebeurt vaak dat die afscheiding zo erg is dat de vrouwen denken dat ze vruchtwater verliezen. Zolang die afscheiding wit en dun is, hoef je niets te doen. Als de afscheiding jeukt, slecht ruikt of een vreemde kleur heeft, kan dat wijzen op een infectie en neem je best contact op met je huisarts of gynaecoloog.

Harde buiken/voorweeën

Harde buiken, ook wel Braxton-Hicks genoemd, kunnen vanaf het tweede trimester van de zwangerschap optreden. Ze ontstaan door het samentrekken van de baarmoeder en kunnen veroorzaakt worden door stress, een volle blaas, snelle bewegingen, flinke inspanningen, bewegingen van het kind of een orgasme. Harde buiken zijn een teken van je lichaam dat je het wat rustiger aan moet doen. Als de harde buiken pijnlijk zijn, dan zijn het meestal voorweeën. Die voorweeën zijn geen echte weeën aangezien ze geen ontsluiting geven. Vaak nemen ze niet in kracht en in frequentie toe. Ze kunnen wel pijnlijk zijn waardoor je zelfs niet kan slapen. Dikwijls is het moeilijk om het onderscheid te maken tussen ‘echte’ en ‘valse’ weeën. Bij twijfel is het verstandig even langs te komen op de verlosafdeling om te controleren of er geen verandering van de baarmoederhals optreedt.

Tips

Neem een warm bad of warme douche: dat ontspant de baarmoeder waardoor de voorweeën vaak afnemen en je toch kan slapen. Eventueel kan je ook een paracetamol (1g) nemen. De efficiëntste oplossing is overdag wat meer rust te nemen en bij te slapen.

Laatst gewijzigd op

Deel op