Orthopédie - épaule

Au centre d’orthopédie, différents orthopédistes se spécialisent dans la chirurgie de l’épaule. Les patients peuvent s’y rendre pour tous leurs problèmes d’épaule.

Mise à jour le
Mardi, 17 novembre 2020
Centrum Orthopedie

Fixer un rendez-vous

Avez-vous une autre question ?

Heures de contact téléphonique

Montrer les heures
Ouvert Fermé
Lun 8:00-13:0013:30-18:30
Mar 8:00-13:0013:30-18:30
Mer 8:00-13:0013:30-18:30
Jeu 8:00-13:0013:30-18:30
Ven 8:00-13:0013:30-17:30
Sam Fermé
Dim Fermé
Bekijk alle bezoekuren

De op te lopen letsels in de schouder zijn talrijk en kunnen opgesplitst worden in traumatische letsels of ongevallen en slijtage letsels:

  • De traumatische letsels zijn breuken, schouderluxaties, AC-luxaties en acute peesscheuren.
  • De slijtageletsels zijn de schouder-artrose en de chronische peesscheuren, de ac-artrose en bicepsletsels.
Rotator cuff scheur

Een ‘rotator cuff' is een peesblad, bestaande uit het uiteinde van 4 spieren rond de schouder. Een scheur in één van deze pezen wordt een ‘rotator cuff' scheur genoemd. 

Peesverkalking

Door een chronische ontsteking van één van de pezen in de schouder ontstaat een reactie in de cellen in het peesweefsel die ervoor zorgt dat er een opstapeling plaatsvindt van kalk. 

Inklemmingssyndroom

Bij het impingement- of inklemmingssyndroom van de schouder raken de pezen van de schouder chronisch ingeklemd tussen het dak van de schouder en de bovenarm. Dit veroorzaakt pijn in de bovenarm met een typisch pijnpatroon.

Stijve schouder

Een stijve schouder wordt in de medische literatuur vaak benoemd als ‘frozen shoulder’. Het gaat om een aandoening waarbij de schouder stijf aanvoelt en schouderbewegingen heel moeilijk worden. 

Schouderinstabiliteit

Bij schouderinstabiliteit is er een te grote beweeglijkheid van de schouder, deze gaat dan regelmatig (bijna) uit de kom.

Schouderluxatie

Bij een schouderontwrichting (of schouderluxatie) is de kop van de bovenarm verplaatst ten opzichte van de schouderkom. De kop kan dan gedeeltelijk (subluxatie) of volledig (luxatie) uit de kom geschoven zijn. 

Biceps tendinitis

Bicepspeestendinitis is een ontsteking van de lange bicepspees. De bicepspees is de pees die de bicepsspier naar boven verbindt met het schoudergewricht.

Biceps scheur

Een bicepspeesscheur is een complete ruptuur van de pees (de lange bicepspees) die de bicepsspier bovenaan met het schoudergewricht verbindt.

AC-luxatie

Bij een AC-luxatie raakt het gewricht tussen het schouderblad en het sleutelbeen (acromioclaviculair gewricht) uit de kom.

Andere AC-pathologie

Behalve een AC-luxatie zijn ook nog andere aandoeningen mogelijk aan het gewricht tussen het schouderblad en het sleutelbeen (acromioclaviculair gewricht).

SLAP-letsel

Een letsel van de aanhechting van de lange bicepspees op het bovenste deel van de schouderpan (“glenoïd”) of van het bovenste deel van de meniscus (“labrum”) rondom deze aanhechting wordt SLAP-letsel genoemd.